divendres, 11 de desembre del 2009

Escoles en Xarxa



La comunicació a l’escola encara és una assignatura pendent en el nostre sistema educatiu. Els continguts digitals i audiovisuals tenen una elevada capacitat d’incidència en la formació i l’imaginari dels alumnes, anant més enllà de l’escàs 10% que s’aconsegueix retenir de la totalitat d’una classe magistral a l’aula.

Existeixen propostes d’educació en comunicació a les escoles, així com un clam gremial d’instaurar la figura d’un docent especialitzat en comunicació. Tanmateix, l’escassetat de recursos i d’infraestructura, ho redueix tot a bons propòsits que esperem albirar a mig termini.

La realitat, rau en iniciatives sorgides de l’àmbit privat i del tercer sector, amb l’implicació d’un gruix de mestres i professors/es predisposats a innovar. Un bon exemple de bones pràctiques en comunicació, és el projecte Escoles en Xarxa, una iniciativa sorgida del diari digital Vilaweb i d’Òmnium Cultural. Consisteix en “un projecte de periodisme digital que connecta, mitjançant un sistema de blocs en línia, centres d’educació primària i secundària (públics, concertats i privats) dels territoris de parla catalana interessats en la implementació de les TAC en l’àmbit educatiu i en la creació d’una xarxa de comunicació virtual entre centres.”

Aquesta iniciativa estableix un nexe d’interrelació entre els alumnes d’arreu dels Països Catalans, compartint i expandint les experiències viscudes a les escoles gràcies a la proximitat que ofereix la xarxa . D’altra banda, fomenta l’ús social del català, la lecto-escriptura, així com la descoberta del periodisme digital a partir de la pròpia experiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada