dimecres, 23 de febrer del 2011

El llibre digital i la Biblioteca Pública

La popularització de les noves tecnologies és cada vegada més present en les nostres vides. La cultura és un dret democràtic que ha d'estar a l'abast de tothom i al servei d'una societat canviant i en constant evolució cap al món digital.
Les biblioteques tal com diu el Manifest de la Unesco han de promocionar la lectura i daptar els materials per donar resposta a totes les necessitats. És en aquest sentit que la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas del Ministerio de Cultura a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecaria va iniciar un programa amb l'objectiu d'introduir el llibre electrònic a les Biblioteques Públiques.
En la primera fase del programa es va dotar a 15 biblioteques públiques de tot l'Estat Espanyol de lectors digitals i obres literàries en domini públic per promoure i garantir l'accés a la cultura independentment del seu format. Entre aquestes biblioteques s'hi troben la de Palma de Mallorca i la de Tarragona.
És cert que la popularització de les noves tecnologies és cada vegada més present, però no ens caldrà també una bona formació d'usuaris per tenir-hi accés amb garantia?
Resulta ser que bona part d'aquests e-books cedits en préstec han estat manipulats pels seus usuaris. Se n'ha fet un ús inadequat i s'han malmès.
Aquest no era el seu destí. La cultura ha d'arribar a tothom però a un altre preu.

5 comentaris:

  1. Els e-books és el que alguns usuaris han malmès o són els e-readers? Penso que potser en el cas d'e-books que es cedeixin en préstec s'hauria de fer prestant una versió que no es pugui manipular. La veritat és que com que no he llegit cap e-book no sé com va això. Algú ho sap?

    D'altra banda he llegit en un article una idea que m'ha semblat interessant que és que potser pel que fa a les noves tecnologies les biblioteques seran més aviat espais de lectura digital. Crec que podria ser una bona combinació, que hi hagués e-readers disponibles per utilitzar a la mateixa biblioteca i que se't pogués cedir en préstec l'e-book per a que tu el llegissis en el teu propi dispositiu.

    ResponElimina
  2. Penso com tu Anna, de fet el post que jo he publicat també faig una reflexió sobre la democratització d'aquestes noves tecnologies. Estem preparats per fer servir aquests e-readers?
    Jo no tinc ni idea de com funcionen i per tant crec que primer s'hauria d'explicar i aprendre com funcionen i, quan estiguem segurs que els saber fer anar, posar-los en prèstec. Són uns aparells electrònics que tenen un cost elevat i que és sensible a ser malmès per un mal ús d'un usaris inexperts.

    ResponElimina
  3. He trobat molt interessant aquest article. No sabia que a Tarragona s'estava fent prèstec de llibres digitals. El que no m'imaginava és que el prèstec es fés amb l'e-books. La solució que proposa la Mireia em sembla força encertada mentre tots plegats no estiguem una mica més educats en l'ús de materials públics. De fet, el que ha passat no m'estranya gaire. Per què havia de ser diferent del que passa amb els llibres impresos? No se'n perden en el prèstec? No tornen llibres malmesos?

    ResponElimina
  4. Jo, us puc explicar l'experiència de Biblioteques de Barcelona.
    S'ha creat un Club de lectura amb e-book, aixó ens permet formar als usuaris que s'enduen el llibre en prèstec, de fet aquest és el segon any que es fa i no hi ha cap llibre fet malbé. A més, és pràctic doncs l'usuari s'emporta a l'inici de curs el llibre electrónic amb totes les lectures del curs.

    ResponElimina