dimecres, 23 de febrer del 2011

Lectura a la xarxa

Valoro favorablement la utilitat dels llibres digitals i la seva funcionalitat. És espectacular veure la gran quantitat d'informació que posen al nostre abast amb un simple "clic", tant per l'estalvi de temps com per l'accés a coneixements molt distants sense haver-nos de moure de davant la pantalla.
També és cert però, i el mateix Nicholas Carr diu (en estudis referits a aquests tipus de lectura) que quan llegim a la xarxa ho fem de forma lineal, només descodifiquem la informació i a la llarga afecta a la connexió neuronal, és a dir a la capacitat de concentració.
Aquests tipus de lectura comporta un canvi en els hàbits mentals. Estem doncs a l'espera d'experiments neurològics i psicològics que ens donin una imatge definitiva de com afecta a la retenció de la informació.
Marshall MacLuan, ja als anys setanta es va pronunciar respecte a aquest tipus de lectura dient:"Mi mente espera ahora captar la información del modo en que la Red la distribuye: en una corriente de pertículas de rápido movimiento. En un tiempo fui un submarinista en el mar de palabras. Ahora me deslizo por la superficie como un tipo en una moto acuática."
Sembla evidenciar que no estem parlant només de canvis en la forma d'accedir al món cultural, dels llibres i les lectures, possiblement anem més enllà.
Parlem d'evolució? En positiu? Hem d'esperar una resposta que possiblement el temps ens donarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada