dijous, 10 de febrer del 2011

Dades de lectura digital


La Federació de Gremis d’Editors ha fet públic el resultat d’una enquesta segons la qual un 5,3% dels enquestats ja llegeixen llibres en suport digital. I la franja d’edat que majoritàriament utilitza aquest suport és la de 14 a 24 anys. També indica la bretxa digital quant al sexe, perquè hi ha més homes que dones amb aquest hàbit lector. Pel que fa a la formació acadèmica, gairebé tres quartes parts dels usuaris són universitaris. Aquestes dades sobre hàbits de lectura de l’any 2010 il•lustren una tendència imparable, que guarda relació amb l’augment de la venda dels dispositius de lectura digital. Tot i així asseguren que aquestes xifres espectaculars no estan en consonància amb la venda de llibres electrònics, la qual cosa porta a pensar que hi ha, també, “pirateria” en la descàrrega de llibres.

4 comentaris:

  1. Jo no hi crec gaire, en les enquestes, i tot i que suposo que l'augment de vendes dels ebooks és indiscutible em semblen molt precipitades aquestes valoracions. Si l'enquesta l'hagués feta jo als meus familiars, amics i coneguts el resultat seria molt diferent ja que només conec una persona que tingui un ebook. I si miro al meu voltant quan vaig pel carrer caminat o quan em desplaço en transport públic, resulta que encara no he vist mai llegir ningú amb aquests aparells. Resultat de la meva enquesta personal: o bé Catalunya no es venen lectors digitals o la gent només els utilitza en la intimitat. És broma, per descomptat, però fins que no em demostrin el contrari jo seguiré desconfiant de les enquestes.

    ResponElimina
  2. La meva experiència és similar a la de la Susanna, encara no conec ningú del meu entorn que tingui un ebook. Potser perquè no em relaciono gaire amb universitaris, fora del Postgrau, i segons l'enquesta tres quartes parts dels usuaris són universitaris...
    Personalment tampoc m'atrau gaire la lectura electrònica, tot i que reconec que té algunes avantatges. La meva lectura digital és concentra en l'entorn PC, sobretot en webs i blogs, però sóc conservadora en la lectura de llibres, m'estimo més carretejar un llibre al bolso i després veure'l a la meva biblioteca, o la d'algun amic...

    ResponElimina
  3. L'altre dia dins del marc de les conferències del Gust per la lectura, que ja us n'he parlat, el conferenciant, en Toni Mates, que ja coneixeu, va fer una pregunta als assistents: uns 150 mestres de primària interessats per la lectura(assisteixen voluntàriament a aquesta formació fora de l'horari lectiu)
    - Qui ha llegit mai un llibre digital en un ebook? Va aixecar la mà un sol mestre, que tenia més de 24 anys.
    Es va confirmar que a casa nostra la lectura en ebook, de moment, no ha acabat d'arrelar. Cosa que no es pot dir dels EEUU. Avui ha vingut al Departament d'Ensenyament una assessora que treballa a Nova York i ha comentat que la lectura de llibres digitals està molt estesa. Vol dir això que ja ens arribarà l'hàbit? És només qüestió de temps?

    ResponElimina
  4. Ni que sigui per pujar una mica la mitjana...Jo si que he llegit en e-book!!!
    Crec que te unes possibilitats fantàstiques, però no m'extranya gens que no concordi el nombre de lectors venuts amb el nombre de llibres, primer perque la lectura (segons les meves sensacions)que es fa és més de textos informatius curts, no tant de novel·les i lectures d'oci, a més aquestes lectures son molt cares en comparació amb el llibre en paper.

    ResponElimina