divendres, 20 de novembre del 2009

Literatura Digital... por o reticència als canvis?


Les preguntes que se’ns plantegen en l’actualitat sobre la lectura digital són moltes. Com en qualsevol època de canvis, se’ns plantegen pors i dubtes a allò que desconeixem , envers al que encara no hem vist les conseqüències.


Està clar, que vivim en una societat de canvi, i no podem obviar el fet que la tecnologia ja forma part de la nostra societat i forma part de molts àmbits de la nostra vida. Però són tantes les preguntes que se’ns plantegen... contribuirà la lectura digital a una lectura més fluida i capaç de descodificar satisfactòriament el que es llegeix? Contribuirà la lectura en pantalla a millorar la comprensió lectora en general ? i en les diferents àrees de coneixement? Fomentarà una lectura més crítica? Incrementarà la motivació, les ganes d'aprendre a llegir millor? ...

Les preguntes són tantes i les respostes tan poques... que encara queda un llarg tros per recórrer.

Crec que no podem evitar aquesta evolució i el què hem de fer és aprendre i conèixer aquest nou marc en el que es desenvoluparà la literatura. Només així, podrem ser crítics, podrem veure’n els problemes, els desavantatges, però també tot allò que ens aporta de nou, noves capacitats que potser en proporcionarà.

Nosaltres, professionals de la cultura, de l’educació, l'ensenyament... hem de seguir treballant pel foment de la lectura, per donar a conèixer textos literaris de qualitat, independentment del mitjà que tinguem per fer-ho. Ara bé, haurem d’aprendre a conèixer i a moure’ns molt bé dins d'aquest nou entorn digital per tal de poder aconseguir-ho.

Gemma Miracle

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada