dilluns, 16 de novembre del 2009

La lectura digital també canvia el funcionament del nostre cervell


La revista Science & Vie, en el seu número de setembre de 2009, va publicar un article en el qual explica alguns dels canvis que la nova lectura digital provoca en el nostre cervell.
La lectura en paper ha implicat que el nostre cervell s’hagi acostumat, durant els darrers cinc segles des de l’aparició de l’impremta, a una manera de llegir i per això ha desenvolupat uns processos cognitius especials per tal de llegir en aquest format.
Tanmateix, actualment estem desenvolupant uns processos especials per llegir a la pantalla els quals modifiquen una part del nostre cervell. Segons un estudi de la Universitat de Califòrnia, quan naveguem per la xarxa el cervell activa els sectors de les zones frontal i temporal, relacionats amb la presa de decisions i els raonaments complexes.
Aquest mateix article senyala que la nostre velocitat de lectura en pantalla és un 25% menor que en paper. L’article dona una sèrie d’explicacions fisiològiques que ho justifiquen, ens parla de que el procés de comprensió és més lent degut a la llum de la pantalla i a la variació de tipologies, per exemple. Ademés, el desplaçament en el text dificulta la seva memorització. Per totes aquestes raons llegir la pantalla requereix una activitat cerebral més gran.
Us adjunto l’article en text complert http://pvevent1.immanens.com/fr/pvPage2.asp?puc=2232&pa=2&nu=1.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada