divendres, 11 de desembre del 2009

La lectura canvia i el nostre cervell també


Vaig trobar ahir un monogràfic d'una revista Francesa: Science et Vie que en el seu número de setembre d'enguany l'ha dedicat a la lectura digital. En ell diferents experts exposen les seves opinions. He penjat l'enllaç al nostre delicious.


És un document digital interactiu i multimèdia. Jo només he pogut fer una lectura ràpida i lineal degut al meu francès rovellat. N'hauria de fer una segona lectura per extreure'n més informació rellevant.


M'ha cridat l'atenció el fet que existeix una disciplina, l'Ergonomia cognitiva, que s'ocupa sobretot de la lectura digital.


També que tot porta a pensar que no existeixen processos cerebrals específics a la lectura en pantalla.


Que llegint en pantalla es produix una ralentització de la lectura d'un 25%. Entre altres coses perquè una fase essencial de la lectura consisteix a memoritzar les coordenades espacials, la posició de les paraules importants en el text per poder-les retrovar sense esforç per verificar una informació i l'scrolling (desplaçament vertical i horitzontal que es pot fer en la pantalla) destrueix completament aquesta estabilitat i deteriora aquesta memòria espacial.


També que els canvis de pàgina en els e-books actuals dificulten la memorització del paràgraf en curs de la lectura i que el flash en negre que es produeix en canviar de pàgina, esborra en part la memòria de la imatge que acabem de llegir produint el que s'anomena "ceguesa de canvi". Com a conseqüència es perd l'atenció i es fa difícil recordar el que s'està llegint.


Que els hipervincles compliquen la tasca del lector i que en molta quantitat poden portar a la desorientació cognitiva perquè ens perdem en l'arquitectura del document i ens resulta difícil comprendre les relacions que uneixen les diferents parts del document. Això comporta que no es pugui seguir el fil del discurs.


Que el cervell del lector es sobrecarrega ja que es mobilitzen sis zones cerebrals que reconeixen el contrast, l'orientació, les mides, les corbes, les combinacions i aquest estress ens fa perdre el 30% de la força de treball cerebral. Això últim està molt visualment explicat en l'article.


Conclou dient que el lector de demà serà impacient i àvid de formats curts i que com que ha canviat la tecnologia de l'escriptura la de la lectura també ho farà amb aquesta primera.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada