L'aparició de l'espai digital suposa una autèntica revolució en la manera de llegir i d'escriure, de comprar i vendre literatura.
El llibre electrònic s'ha convertit en el nou símbol d'aquesta revolució, però al cap i a la fi, pel que fa al contingut, és literatura en sentit tradicional. Els e-readers evolucionen i es perfeccionen però segons el meu parer, el gran repte no és el tecnòlogic, sinó la producció de continguts de qualitat, sigui quin sigui el suport on s'ofereixin.
No oblidem, però, un repte encara molt més gran. Si com hom diu la generació de lectors està envellint i els futurs lectors seran joves amb poc hàbit lector i amb poc contacte amb la cultura impresa, quina mena de lectures llegiran? Joves avesats a moure's en l'entorn digital (caracteritzat per la lectura precipitada, dispersió i superficialitat) seran lectors, o potser millor dit consumidors, de noves lectures o nous tipus de literatura. Amb l'espai digital la literatura cercarà (de fet, ja ho fa) nous modes d'expressió produint una ampliació del concepte de literatura que tenim avui en dia.
Però aquests joves es veuran mai amb cor o amb ganes de llegir per plaer o amb la necessitat de fer un salt a la literatura en majúscules, de qualitat? Països com Finlàndia veuen amb preocupació com els casos d'alumnes amb dificultats lectores són cada cop més comuns i creix el nombre d'alumnes que no llegeix gens de literatura.
Sigui quin sigui el futur que li espera al món de la lectura i de la literatura, ambdues ja existeixen en un context ben diferent des de fa unes dècades.
Un grapat d'interrogants per a un futur incert. Però avui per avui, hem de fer valer el nostre paper de mediadors a la lectura treballant per a incentivar l'hàbit lector entre els joves, sigui quin sigui el suport en què es faci la lectura, però això sí sempre que sigui de qualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada