diumenge, 3 de gener de 2010

Préstec d’e-books a les biblioteques públiques, per a quan?


He llegit amb molt d’interès els escrits sobre l’e-book que han publicat els companys. Edi.cat, el projecte d’investigació de la FGSR, els pros i els contres al llibre digital, i el bloc de la BIQFR. Tot fa pensar que el llibre electrònic aviat serà un objecte que integrarem a les nostres vides sense gaires problemes, i que el llibre en paper i el digital conviuran amablement.
I a les biblioteques públiques? Quins canvis haurem de fer quant a l’espai, les sales de lectura, els nous usuaris, els nous serveis i les noves necessitats? Hem de començar a pensar les noves formes de gestionar aquests canvis?
Hem anat pujant al carro de les TIC, instal•lant terminals d’ús públic i gratuït, hem habilitat sales per fer-hi cursos d’alfabetització digital, fem préstec d’USB i portàtils, tenim zona Wi-fi, treballem i ens formem quant al web 2.0, i els nostres catàlegs són cada cop més participatius...en definitiva, seguim fent de pont entre les noves tecnologies i els usuaris.
El préstec de llibres electrònics arrasa a les biblioteques del Estats Units i Gran Bretanya. Si ja tenen lector propi, els usuaris només han de connectar-se al wi-fi de la biblioteca - o bé fer-ho des de casa - accedir al catàleg i descarregar-se els llibres que vulguin. Això sí, no es poden oblidar de tornar el llibre, perquè un cop ha passat el període de préstec, el llibre desapareix i ja no el poden veure.
A casa nostra, ja hi ha biblioteques que fan préstec de lectors d'e-books, no ens podem adormir.
Hem de començar a pensar en habilitar alguns ordinadors per emmagatzemar llibres digitals des d’on els usuaris puguin descarregar directament al seus e-book els llibres que vulguin, durant el mateix temps de préstec que els llibres en format paper, això permetrà oferir el mateix llibre a més d’un usuari.
També cal pensar una política de compres orientada a adquirir llibres en aquest nou format i dotar-nos d’uns quants e-books per oferir-los en préstec.
Tenim l’oportunitat d’acostar-nos a nous públics i aprofitar-ne tots els seus avantatges per a millorar els nostres serveis i augmentar l’oferta de documents a oferir.
I ja tenim webs que venen llibres digitals (Leqtor.com, Edi.cat, Edibooks, Leer.es, Amabook) i diferents llocs web on es poden descarregar llibres de forma legal i gratuïta.
Per a quan una zona e-book a les biblioteques?

2 comentaris:

  1. Crec que a Catalunya,les Biblioteques anem una mica a la cua de les innovacions tecnològiques, o almenys ens arriben les innovacions al ralentí: a hores d'ara hauríem de poder oferir als usuaris la possibilitat de mirar, tocar, explorar, un llibre electrònic. No estaria gens malament que els Reis Mags d'Orient ens en féssin arribar una a cada Biblioteca.....
    Montse Bartolomé

    ResponElimina
  2. Fa poc vaig llegir en un article sobre biblioteques i noves tecnologies que les biblioteques no s’han de convertir en una espècie de laboratori incorporant injustificadament totes les innovacions tecnològiques del mercat (per qüestions d'economia i d'eficàcia), no obstant això, si que tenen l'obligació d'oferir la possibilitat d'accedir en igualtat d'oportunitats als nous avenços de la societat.

    Glòria Massana

    ResponElimina