dissabte, 17 de setembre del 2011
A good video for you
How about the holidays? I'm very well.
I send you a good video. This is about de catalan languatge "problem"... For some people that it's a problem...
I wish you enjoy it!!
Good new cours for all the students.
See you
Anna Sanegre
http://youtu.be/65dkCds920I
dilluns, 23 de maig del 2011
El futur passa per la confluència
Algunes companyies ja han ideat la seva pròpia solució dissenyant dispositius amb una doble pantalla, una per llegir i l’altra per navegar per Internet, descarregar vídeos i veure fotografies.
Altres, però, s’afanyen a aconseguir un prototip de tinta electrònica en color que sigui econòmicament viable. És el cas de l’empresa xinesa Hanvon, que ja ha anunciat que a partir del març del 2011 començarà a comercialitzar, només a la Xina, un e-reader amb pantalla de tinta electrònica amb color a un preu de 440 dòlars. Abans de fer el salt a la tinta electrònica a color, altres companyies han apostat, en canvi, per crear un híbrid entre l’e-reader i el tablet, un lector de llibres digitals amb pantalla LCD. L’exemple el
trobem en el Nook Color, de la cadena Barnes & Noble.
Mentre bull el mercat de la tecnologia, el ciutadà intenta entendre les diferències que hi
ha entre els diferents dispositius disponibles al mercat, les editorials busquen quin és el model de negoci a seguir per recuperar les inversions que implica l’aventura digital, els autors reclamen sistemes de protecció dels seus drets davant la impunitat que regna a Internet i els llibreters defensen el valor de la seva funció en l’última baula de la cadena de producció.
Article aparegut a: “Quaderns d’ESCACC” Núm.2
Els llibres se sumen a l’aventura digital
període 2009-2011”, segons l’Enquesta sobre el llibre digital (2009) promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. Els e-readers, o lectors de llibres digitals, que fan servir tinta electrònica han marcat un abans i un després en l’experiència de llegir en pantalla, ja que no emeten llum i, per tant, la vista no es cansa. A més a més, consumeixen molt poca energia, de manera que les bateries poden durar fins a un mes, i es poden llegir sense problemes a la llum del sol.
El primer prototip de paper electrònic va nèixer l’any 1975 en el centre de recerca Xerox (Palo Alto, EUA) de la mà del científic Nicholas Sheridon i amb el nom de Gyricon. La idea no va tirar endavant en un inici perquè la companyia la va considerar massa cara, però anys després, a la dècada dels noranta, el mateix Sheridon la va reprendre, desenvolupant la tecnologia de paper electrònic que encara avui es coneix amb aquest nom. També a la dècada dels anys noranta, un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachussets (EUA), liderat pel científic Joseph Jacobson, va crear un prototip més avançat de tinta electrònica. L’èxit del projecte els va portar a fundar la companyia E-ink (1997), actualment líder en la comercialització d’aquesta tecnologia.
Article aparegut a: “Quaderns d’ESCACC” Núm.2
divendres, 25 de febrer del 2011
El temps
En el paper ( diari, llibre, revista..) tens un temps il-limitat per llegir, però la informació es limitada. A partir de la lectura es pot obrir un interés , obres un altre calaix i busques.
Quan estas llegint digitalment o ets molt ordenat, no tafeneixes, ni miras que mes diuen, o no acabes mai de llegir.
Abans quan llegies una noticia al diari i volies saber com havia començat tenies l'hemeroteca, ara quan acabas de llegir trobes tres o quatre links per ampliar.
Per altre banda al ritme que en els nostres dies ens arriben les noticíes es important relacionar-les, ¿ que millor que poder tenir a l'abast les noves tecnologies?
Només falta saber gestionar el temps i la informació, estic en el procés.
E-book i E-reader
L'aparell com a tal és com un ordinador buit (una caixa tonta) és un estri electrònic que, si no li introduïm dades, no serveix per a res.
Aquests aparells costen aproximadament entre els 100 i els 300 € de mitjana, depenent de les característiques. Però com que la tecnologia avança a passos de gegant, allò que era "lo último" ahir en dues setmanes passa a ser la normalitat. Per tant és molt difícil decidir-se a adquirir-ne un.
Per tant hem de tenir en compte aquest nou vocabulari i no confondre els dos termes. Una cosa és l'estri que ens permet llegir, és a dir el e-reader i una altra són els llibres digitalitzats que podem guardar en un usb i que hem de comprar i descarregar per Internet.
I aquest és un altre dels punts febles d'aquesta nova tecnologia: no tots els llibres estan digitalitzats i per tant no hi ha tanta diversitat com passa amb el paper.
Us adjunto un vídeo que em van passar fa una setmana i que m'ha fet pensar i riure.
La privacitat de les dades
Què passa amb l'autoria dels materials que es pengen a la xarxa?
Vull explicar que és freqüent que, quan et demanen des de qualsevol institució que facis una formació a un grup de mestres, deixis perquè es pugui penjar en el blog de la jornada, del seminari, del curs... els materials de suport que el formador ha utilitzat. Cap inconvenient, per això es fan les presentacions digitals o els resums, per compartir el coneixement. Tothom agraeix quan el conferenciant ens diu:
- no cal que apunteu, després l'organització penjarà els materials a la pàgina web o al blog.
Tot això està molt bé, però al cap d'un temps pots tenir sorpreses. Jo n'he tingut algunes:
- Trobar-me els meus materials de suport signats per una altra persona que no fa cap referència a l'autor/a, ni explica en quin marc s'han publicat aquests materials.
- Trobar-me penjats materials que no havia donat permís per penjar-los.
Segurament tinc una visió restringida del que vol dir compartir el saber. Si no ets part afectada fins i tot ho podries defensar. Però les coses es veuen diferent quan veus el producte del teu esforç signat per una persona que no coneixes de res.
No hauríem d'educar una mica més aquest aspecte?
I ells què en pensen?
He estat buscant algun estudi que fes esment a les opinions dels joves i he de dir que no he trobat gairebé res, potser hi ha alguna cosa i el que passa és que he naufragat navegant per Internet, també podria ser. El que sí que he trobat són estudis o articles amb els percentatges de lectors, els llibres digitals més llegits, els percentatges d’habitants que disposen d’ordinador, etc. però a mi m’agradaria saber què pensen els joves, si llegir en un suport electrònic els agrada, si els motiva a llegir més, si prefereixen els llibres de paper… penso que seria interessant tenir més opinions que vinguin directament d’ells.
El Setembre del 2010, Scholastic, una editorial de materials per a infants i joves als Estats Units, va publicar el “Kids & Family Reading Report”. Per fer aquest estudi es van entrevistar més de 2000 nens d’entre 6 i 17 anys i les seves famílies. Segons els resultats de l’estudi un 25% dels nens i joves entrevistats ja havien llegit un llibre en algun format digital mentre que un 57% de joves d’entre 9 i 17 anys mostraven el seu interès a fer-ho. I un terç dels entrevistats d’entre 9 i 17 anys afirmaven que llegirien més llibres per plaer si tinguessin accés a e-Books a través d’algun aparell electrònic.
Són els resultats d’un estudi fet per una editorial, s’hauria de veure el qüestionari que se’ls va passar i a més a més els resultats continuen sent percentatges, però crec que és important entrevistar els nens i els joves per saber què en pensen i tenir-ho en compte a l’establir el que és bo per a ells i el que no.
Les habilitats i destreses d'un lector digital
- Des del vessant cognitiu:
- Activar els coneixements previs que calen per a cada lectura
- Verificar que s'estan usant els coneixements adequats
- Comprovar que s'està entenent el text
- Identificar els errors i saber-los esmenar
- ...
- saber coneixements de diversos idiomes
- conèixer nous registres i gèneres discursius
- ...
- Obrir i tancar finestres de diversos programes
- Navegar per la xarxa
- Trobar dades en un hipertext
- ...
Lectura digital per a tothom?
Però ara pensem en les persones desafavorides social i econòmicament. Poden ells accedir a aquest món? Poden ells pensar en les noves tecnologies o en el ventall de possibilitats que els pot donar?
Aquest món corre massa i no tothom té la possibilitat d'accedir a les noves tecnologies (excepte el mòbil). Podem pensar en què està totalment democratitzat?
Bé només és una petita reflexió que potser hauríem de tenir en compte.
COMUNICACIÓ DIGITAL
Lectura digital, lectura social
Podria la lectura digital convertir-se en una lectura amb dimensió social i col·laborativa? Sembla que hi ha certa tendència quan parlem d’internet, de lectura digital, d’e-books… a pensar que és una forma “desmillorada” de tenir accés a la literatura i al coneixement. Després de llegir un article a la revista Wired (www.wired.com) sobre el futur de la lectura en un món digital (http://www.wired.com/techbiz/people/magazine/17-06/st_thompson) crec que la lectura combinada amb la web 2.0 ens pot portar sorpreses, i algunes poden ser bones.
L’autor, Clive Thompson, comença l’article posant l’exemple d’un llibre sobre videojocs anomenat Gamer Theory. El llibre es va publicar en paper al mateix temps que es va publicar online utilitzant una eina que permetia que els lectors afegissin comentaris. Aviat, la versió online del llibre es va omplir de converses que abastaven des del mite de la caverna de Plató a les idees sobre l’avorriment de Schopenhauer. La versió online del llibre s’assemblava més a una conversa de twitter que a un llibre tal i com l’entenem; els usuaris van reinterpretar la manera de llegir. La profunditat amb què es llegia cada paràgraf i es comentava de manera comunitària no l’aconseguiria un lector tot sol assegut al sofà de casa.
Aquest canvi ja s’ha produït amb molts altres mitjans que han esdevingut digitals. Els diaris, vídeos, posts en blocs… Tan bon punt es publiquen online l’audiència els comenta, els reinterpreta i ho comparteix. Si això no ha passat encara amb els llibres és perquè estan atrapats a la tinta.
Segons Bob Stein, un veterà en el món de la e-publicació, si els llibres s’alliberessin potser fins i tot es crearia una nova categoria professional: els “lectors professionals”. I produirien uns anàlisis i comentaris de tanta qualitat que la gent pagaria per obtenir-los. De fet, segons una investigadora de Microsoft, els estudiants universitaris estudien detingudament les anotacions en els llibres de segona ma abans de comprar-se’ls, perquè volen comprar el volum més valuós, el que té les anotacions més útils.
Segons l’autor, el fet de poder compartir paràgrafs d’un llibre a través de la xarxa social milloraria molt també el “descobriment de llibres”. S’han donat ja casos d’escriptors que han volgut experimentar en aquest sentit i han posat copies digitals de les seves obres disponibles a la web i han vist incrementar el nombre de vendes perquè més gent els ha descobert.
Crec que ens esperen sorpreses pel que fa a la lectura digital. Encara s’està definint i continuarà evolucionant, i seran els usuaris/lectors els que definiran cap on evoluciona la lectura quan entri en contacte amb la web 2.0 de manera més generalitzada.
dijous, 24 de febrer del 2011
Entrevista a Ernest Folch
Folch parla també d’un present “apassionant” però jo més aviat diria que, tant ell com tots els que amb més o menys traça ens anem virtualitzant de mica en mica, tenim tanta fascinació com desconeixement d’un univers que sabem on comença però no sabem on ni com acaba.
Així que, si com diuen el món és dels qui s’arrisquen, d’aquí a poc la gent de lletres tindrem al senyor Ernest Folch i a Ediciones B com a amos i senyors dels nostres territoris literaris. Virtualment, això sí.
Podeu llegir l’article i una entrevista a:
http://www.que-leer.com/7352/ernest-folch-el-editor-del-siglo-xxi.html
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/cultura-i-espectacles/20110213/ernest-folch-le-book-ser-una-fotocopia-del-paper/722266.shtml
LiJ a leqtor.com
en la categoria de “més venuts” hi ha, en els primers llocs de la classificació general, els llibres de la trilogia de misteri, romanticisme i fantasia de Libba Bray i també hi figuren entre els cinc primers de la llista els que Suzanne Collins ha creat a partir de la idea dels reality-shows apocalíptics. A continuació ja comencen a aparèixer els primers autors catalans, com Laura Gallego, Marta Gené, Maite Carranza i Jordi Sierra i Fabra. Hem de seguir fins al número catorze per tornar a trobar una autora estrangera, la britànica Catherine Fisher, i al seu darrere tot un seguit autors en llengua castellana com els madrilenys Miguel Larrea i Susana Vallejo o el català Jordi Cervera.
El preu mitjà d’aquests llibres és d’uns 10 € tot i que per sota d’aquest import també podem adquirir alguns dels títols que figuren entre els més votats (en aquest cas en llengua catalana) com La mort al sis vint-i-cinc, de Jordi Cervera i Rovelló, de Josep Vallverdú.
Mentre treieu les vostres pròpies conclusions jo seguiré remenant el catàleg:
http://www.leqtor.com/ca/libros/categoria/infantil-y-juvenil?vote_order=DESC
FUTURIBLE
Sobre la necessitat de saber acaçar informació
Igual que a Girona acacem bolets, els educadors i els dinamitzadors tenim l’obligació d’ensenyar als més petits a acaçar informació. Cal saber explicar on busca-la, quines planes d’Internet són més fiables que altres i sobretot que santa Viquipèdia no és la solució definitiva.
Considero que una bona formula de treball és la combinació de la recerca sobre paper i la digital. D’aquesta manera, podem acostumar a la mainada a cercar informació a llocs com webs de museus, fundacions i organismes públics (informació que sol ser a les enciclopèdies de paper), i que més endavant per lògica quan ells activin cerques miraran d’utilitzar.
Una petita reflexió, que si disposes de més espai donaria per molta més dissertació.
dimecres, 23 de febrer del 2011
El llibre digital i la Biblioteca Pública
Lectura a la xarxa
Informe PISA de lectura digital
Des de l'any 2009 es valora la competència lectora digital dels escolars.
L’informe Pisa analitza les capacitats lectores dels alumnes a la xarxa. S'avalua si poden identificar els resultats rellevants en una recerca a Internet , reconeixer la credibilitat i veracitat de la informació, la disposició d’un menú web,etc..
Em sembla molt interessant que es preocupin de mesurar aquestes competències, però crec que potser comencem la casa per la teulada, ja que fins ara que jo sàpiga, no hi ha cap assignatura que ensenyi als alumnes a fer lectura digital.
Els hi demanen treballs de recerca, i els fan participar en blogs, però sense indicacions prèvies de com valorar les fonts d’informació, en la majoria dels cassos no hi ha cap tipus d“assessorament digital”. De fet crec que els joves no estan acostumats a fer aquest tipus d'anàlisi amb cap font d'informació, premsa, televisió, i es que fomentar l'esperit crític no és un dels objectius del currículum escolar...
Podeu trobar més informació a :
http://www.elpais.com/articulo/educacion/era/digital/llega/Informe/Pisa/elpepusoc/20090209elpepiedu_1/Tes
http://blog.leer.es/pisa-ya-evalua-la-lectura-digital/
LLEGIR NO ÉS DELICTE
Veritat que és un títol suggerent?. És el nom que van escollir els meus alumnes del Club de Lectura Juvenil de les biblioteques municipals de Girona pel seu bloc. Els bloc ens serveix tan com a agenda i com per espai de difusió de totes les activitats que es realitzen al club juvenil i als infantils. Us convido a visitar el bloc (http://llegirnoesdelicte.blogspot.com) i fer-vos-en seguidors. Penseu que la mainada hi porta treballant des del setembre. És un treball en equip on tothom té assignades una sèrie de tasques. Em treballat com si fóssim la redacció d’una revista, moltes reunions, discussions, votacions i sobretot aprendre a respectar-nos. Per Nadal un fotògraf va venir al club a donar-nos quatre petites lliçons de com fer fotografies digitals. Els fons de pantalla del bloc és fruit d’aquesta sessió. Esperem, la mainada i jo, les vostres opinions.
Informe sobre els hàbits dels infants i joves com a usuaris de xarxes socials a Espanya
Plataforma virtual Àtria per a la distribució de recursos educatius digitals a Catalunya
El negoci de la lectura
“El negoci editorial no ha estat mai un gran negoci”, escriu l’articulista Ricard Mas en
el suplement dominical Timeout, del diari ARA.
Un 5% no és un marge de benefici massa interessant comparat amb els marges que en altres sectors poden ser d’ un 15 o 20%, dit això no és d’estranyar que editors i autors busquin noves alternatives de mercat.
La lectura electrònica pot ser una bona alternativa.
Els autors tenen la opció de ser publicats en altres formats o autoeditar-se i oferir el seu producte a portals com Amazon (35%) o Apple (70%)?.
Però, segurament els més interessats en promocionar la lectura electrònica són les grans distribuïdores digitals. Els llibres digitals no s’esgoten mai, no cal re-editar o vendre els llibres sense èxit a preu de pes de paper. Amb aquest nou canal de comercialització, els seus marges de benefici són un altre tema, ja que eliminen molts costos del procés de venda, com la impressió, el magatzematge, la distribució, i els percentatges dels llibreters. Poc risc i més opcions de vendes, el mercat d’Internet és infinit.
Si el mercat editorial està evolucionant cap a la creació de grans grups empresarials, en la xarxa també és perillosa la concentració de poder.
Amazon és líder en descarregues ja que la seva llibreria conté 560.000 llibres, amb un preu mitjà de entre 12 i 14 dòlars.
Libranda, és una plataforma digital constituïda per set grups editorials:Planeta, Random House, Mondadori, Santillana, Roca, Edicions62, SM i Wolters Kluwer.
diumenge, 20 de febrer del 2011
Revista Eureka
Una manera amena d'entrar en el món digital es a través d'una revista. Parla de temes de tota mena: ciència,geologia,astronomia,economia...fins i tot literatura.
Dirigida a públic juvenil,per treballar a l'aula,per joves tafaners. Et permet consultar números atrassats.El seu objectiu principal es fomentar l'esperit científic
dijous, 10 de febrer del 2011
És interessant Google Books?
M’agradaria compartir amb vosaltres la opinió que un gran pensador sobre la revolució digital, Nicholas Carr, té sobre el projecte Google Books.
Carr beneeix els avantatges de tenir tots els llibres on line, però diferencia entre l’accés i la forma d’ús d’aquests llibres. Considera que a Google no li interessa que perdem massa estona a la mateixa pàgina, perquè perd tota la informació que nosaltres li donem quan canviem de pàgines. A més, sempre segons Carr, a Google Books hi apareixen icones i links, per la qual cosa el llibre deixa de ser tal per convertir-se en un web. Com afectarà tot això als escriptors, pressionats, a l’hora de crear? És indubtable que els llibres canviaran amb les seves versions digitals, i tot plegat ho veurem en una dècada.