dijous, 18 de març del 2010

Entorn digital

Us recomano la revista Escola Catalana corresponent als mesos de gener i febrer de 2010 nº462, on trobareu un monogràfic sobre ENTORN DIGITAL.
Es tracta de diversos articles que expliquen els diferents punts de vista d'alguns professionals en el camp de l'Ensenyament, pel que fa als canvis que l'escola ha de fer per adaptar-se a la nova era digital.
Recursos digitals, continguts digitals i intel·ligències múltiples, llibres de text digitals... tot un seguit de temes relacionats doncs amb l'entorn digital amb l'objectiu de fer reflexionar i aportar experiències dels protagonistes del canvi.

diumenge, 14 de març del 2010

ALLE


No sabia que ja tenim traducció al català de l'e-book, a partir d'ara hem de dir Aparell Lector de Llibres Electrònics. A banda d'aquest aclariment necessari, al bloc d'en Joan Josep Isern trobareu informació sobre la tinta electrònica, els formats, els estàndards, plataformes, prestacions per a lectors professionals, pros i contres d'aquest aparell tan desitjat.

Llibres fets a mida

Avui m'he topat amb Tria Llibres, una editorial que aposta per la impressió digital per encàrrec.
Serà una bona opció quan no trobem un llibre que ja està descatalogat. Funciona així: el lector tria, sobre una pila de llibres que Tria Llibres té al seu catàleg, l'imprimeixen i el reps a casa. Es veu que funciona sobretot amb llibres de poca demanda però necessaris, no hi haurà best sellers però cobririan una part del mercat. Una editorial sostenible que no malmet l'ecosistema editorial.

dilluns, 1 de març del 2010

La caducitat de les dades digitals

Tots ens hem plantejat alguna vegada on aniran a parar les fotografies dels nostres fills, dels nostres pares, d'aquella diada tan especial, ara que les tenim entaforades en un CD, un disc dur o, en el pitjor dels casos, un ordinador que un dia pot dir Prou! Però tots ens hem bolcat a fer ús de les noves tecnologies, uns amb més fervor que els altres.

El problema és que els documents digitals són molt més vulnerables que els impresos perquè els mitjans que s'utilitzen per emmagatzemar-los són sensibles a factors ambientals diversos, que simplement els poden acabar esborrant. A més, els canvis de format fan que la informació quedi obsoleta i no es pugui llegir o interpretar.

Sense cap mena d'ànsia imperiosa per passar a la posteritat, em plantejo si no estarem escrivint la història sobre la sorra i si les generacions que vindran no trobaran més deixalles y residus nuclears que no pas documents per reconstruir el seu passat. No teniu la impressió que tot el que fem s'esvairà en el no-res? Tot allò que ha conformat la nostra cultura, on quedarà?

Us deixo per a més informació l'enllaç a aquest article de Joaquín Rodríguez, autor de diversos llibres sobre l'era digital: "De la duración en la era digital".

Nova Biblioteca Cultural Mundial de la UNESCO




Avui m'ha arribat la notícia de l'aparició d'aquesta nova font d'informació a Internet promoguda per la Unesco. És de caràcter bàsicament patrimonial. S'hi poden trobar texts, mapes, fotos, gravacions i pel·lícules de tots els temps i s'hi explica en set idiomes les joies i relíquies culturals de totes les biblioteques del planeta.

En la meva primera cerca he topat amb un llibre de l'època victoriana, London Town, de F. Leigh i T. Crane, que pel que llegeixo va revolucionar el món de la il·lustració de llibres infantils a partir de dissenyar conjuntament el text i les il·lustracions per obtenir un resultat armoniòs. També s'hi pot trobar un llibre amb una selecció de faules de La Fontaine il·lustrades.

El portal, que suposo que anirà creixent en continguts, admet la descàrrega de les pàgines digitalitzades i fins i tot dels llibres complets.